piątek, 6 kwietnia 2012

Zagadnienia z zarządzania zasobami ludzkimi


1. Istota i specyfika pracy menedżerów.
2. Tworzenie wartości jako cel działania organizacji.
3. Generowanie wartości dla klienta jako cel działań marketingowych.
4. Istota i współczesne rozumienie jakości.
5. Istota i podstawowe zasady koncepcji Total Quality Management.
6. Podstawowe narzędzia zarządzania jakością.
7. System norm ISO 9000:2000.
8. Audyty jakości wg. norm ISO 9000:2000.
9. Benchmarking jako metoda doskonalenia organizacji.
10. Reengineering jako metoda przekształcania organizacji.
11. Outsourcing jako metoda usprawniania organizacji.
12. Proces zarządzania wiedzą w organizacji
13. Technologia informatyczna w procesach zarządzania wiedzą organizacji.
14. Istota przedsiębiorstwa uczącego się.
15. Kapitał niematerialny organizacji.
16. Istota strategicznego podejścia do zarządzania zasobami ludzkimi.
17. System działań kadrowych organizacji.
18. Wykorzystanie Internetu w procedurach kadrowych.
19. Formy i zasady rekrutacji pracowników.
20. Zasady sporządzania curriculum vitea i listu motywacyjnego.
21. Zasady przeprowadzania rozmów rekrutacyjnych.
22. Zasady wprowadzania pracownika na nowe stanowisko.
23. Ocena okresowa pracowników metodą 360 stopni.
24. Podstawowe rodzaje przywództwa.
25. Przyczyny konfliktów organizacyjnych.
26. Podstawowe metody rozwiązywania konfliktów.
27. Podobieństwa i różnice między mediacją a arbitrażem
28. Podstawowe style negocjowania.
29. Istota i specyfika negocjacji pracowniczych.
30. Podstawowe rodzaje umów o pracę.
31. Podstawowa zawartość umowy o pracę.
32. Konstrukcja prawna wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony.
33. Okresy wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony.
34. Podstawowe przyczyny rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia.
35. Istota i cele public relations.
36. Podstawowe formy public relations.
37. Istota i podstawowe cele reklamy.
38. Etapy kampanii reklamowej.
39. Środki reklamy i kryteria ich wyboru.
40. Istota i formy marketingu bezpośredniego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz